сряда, 9 август 2017 г.

Тест в блога: Хлебопекарна Panasonic SD-ZB2512


Тази публикация трябваше да бъде просто тест на уред, но се превърна в увлечение и нямах търпение да изпробвам всички функции, да опитам всички вкусотии и да изненадам любимите си хора всеки ден с домашно приготвен хляб, сладкиш или закуски.
Бих могла да говоря много за удоволствието и всички онези моменти, които внесе Хлебопекарната на "Панасоник" у дома, но ще се постарая да бъда безпристрастна и да споделя мнението си относно качествата, начинът на работа, дизайна и функциите на уреда.


Дизайн, размери, поддръжка


Уредът е с размери на един по-голям фритюрник. Необходимо му е място на плота, както и свободно разстояние от по 10 см от всички страни. Може да се съхранява и в шкаф, но аз определено бих му отделила централно място на плота си, тъй като би бил често използван у дома.
С красив, изчистен и стилен дизайн е, който много си отива на останалите уреди у дома.



Ниско ниво на шум, който се издава само по време на месенето. Бих го оприличила като една много, много тиха пералня.
Изключително лесен за поддръжка. Имайки предвид, че кошницата се използва за месене и печене. Няма разхвърляни и изцапани съдове, кухнята не е цялата в брашно. Кошницата е с незалепващо покритие и се измива за секунди. За миене също е и ножът за месене. Външно се поддържа лесно, всъщност там причина за почистване би било само при наличието на прах или пръстови отпечатъци. Покритието е гладко.
С програмата отложен старт може да приготвите неделната закуска още докато сте в леглото:). Също и прибирайки се вечер след работа да ви посрещне аромат на топъл хляб.
Пекарната е в комплект с два ножа, две мерителни чашки, двустранна мерителна лъжичка и една мини лъжичка. Към нея също има инструкции, съвети и рецепти.



Начин на работа


В Пекарната може да се приготви хляб дори и от начинаещи. Работата с нея е изключително опростена. Общо програмите са 33, като включват само за месене, месене и печене, само печене, компот, сладко. Всичките са описани в удобна таблица, в която е указано и времето, необходимо за приготвяне на всеки вид.



 

    


В самата пекарна има отделения за основните продукти(кошницата), маята и ядки и стафиди.
В кошницата се поставя ножът. Изсипват се всички продукти от избраната рецепта, като първо се изсипват сухите съставки(без маята) и отгоре течните. Кошницата се поставя в машината и капакът се затваря. Отваря се горният капак и маята и евентуално използваните ядки или сушени плодове се поставят в отделенията за целта. Затваря се.
Включва се в контакта. Избира се желаната програма от копчето Меню, като всяко негово натискане променя цифрата. От копчето Size се задава размерът на печивото. С копчето Crust се задава цветът на печивото или колко точно да е изпечен. Стрелките Timer служат за отлагане на стартирането. Натиска се копчето Start. Всяка операция, която се извършва от машината е написана в горната част на екранчето и се подчертава, това са: изравняване на температурите на продуктите, месене, втасване, печене и край. Когато машината приключи издава звуков сигнал и се натиска бутонът stop, изключва се от контакта и печивото се изважда, като се внимава, тъй като дръжката и самата кошница са горещи. Готовото изделие се изважда върху решетка, по желание се завива с кърпа за няколко минути.



Масичке:), поднеси храна




  • Базов хляб

От дете не бях опитвала толкова вкусен хляб, а докато се печеше домът ми ухаеше на уют. Хлябът бе изяден веднага, с масло, сирене и шарена сол и всички бяхме на едно и също мнение, че това е един от най-вкусните хлябове, които сме опитвали. Плътен и засищащ.
Този е приготвен на програма 1, размер M, Степен на изпичане/ Цвят - Medium.


 

  



  • Бриош кифли 

Приготвят се на програма 29 (за бриош без печене). След като машината изключи е необходимо втасване. Това се извършва по класическият начин: нужно е тестото да се покрие със стреч фолио, леко одеало и да втасва до двойно увеличаване на обема. След това се разточва и оформя на кифли са различни плънки, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене. По принцип втасват докато се оформят, но ако в помещението е хладно може да се наложи допълнително втасване. Намазват се с разбит с малко прясно мляко жълтък и се поръсват със захар или семенца за печива. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност. Времето зависи от големината. За малки кифлички, около 20 минути, за големи кифли, около 40 минути.

* От тестото могат да се приготвят канелени рулца, кифли с други плънки, както и козунак.


     



  • Пица

Приготвя се на програма 28, след изключване на уреда е необходимо втасване, по класическият начин( тестото се покрива със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло докато удвои обема си. Когато времето е топло тестото втасва бързо и дори само престой в самата машина би свършил работа. Готовото тесто се разточва. Приготвено по този начин като се разточи заема цялата голяма тава на фурната, а дори при по- тънка пица биха излезли две. Т.е. напълно достатъчно е за едно 4 членно семейство. Гарнитурата на пицата е по избор, тази направих по ретро рецепта от настъргани домати, шпек нарязан на кубчета, настърган кашкавал и суха чубрица, поставени в тази последователност. Пицата се пече на 200 градуса до готовност, но около 20 до 30 минути са достатъчни.
* С това тесто могат да се приготвят всякакви закуски, джобчета, балатони, лучник, сиренки и т.н.




   



  • Лучник

Приготвя се на програма 28, по рецепта за тесто за Пица, след изключване на уреда е необходимо втасване, по класическият начин( тестото се покрива със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло докато удвои обема си. Когато времето е топло тестото втасва бързо и дори само престой в самата машина би свършил работа. След като тестото втаса лучника се приготвя по познатата рецепта. Готовото тесто се разделя на две части и се разточва. Между платките се поставя плънка от запържен лук със сол, суха чубрица и червен пипер. Отгоре се намазва с разбит в малко мляко жълтък.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Изважда се и е покрива с кърпа за десетина минути.



   




  • Кекс
Програмата за кекс се свежда само до изпичането му. Нужно е сместа да се подготви отделно. Хубавото е, че е не е нужно да се наблюдава печенето, както във фурната и пекарната изключва, при което няма как кейка да изгори.

Продукти:
175 гр брашно, 175 гр меко масло, 175 гр захар, 1 1/2 ч.л. бакпулвер, 50 гр шоколад, 3 яйца.

Приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват с миксер на крем и към тях се добавят яйцата. Разбива се до хомогенност и към сместа на етапи се добавя пресятото с бакпулвера брашно. Всичко се разбива добре, добавя се шоколада, нарязан на малки кубчета, разбърква се.
От кошницата се отстранява ножът, застила се с хартия за печене, като се прави борд. Сместа се изсипва вътре и кошницата се поставя в уреда, капакът се затваря и от бутон Mode се избира програма 18. С таймера се регулира времето за печене, като аз избрах 60. Когато програмата свърши, машината се изключва и кейкът се изважда.

* Рецептата може да се разнообразява с различни плодове, ядки, аромати, брашно, част от маслото може да се замени със същият грамаж мляко.


          


Заключение


Програмите на уреда са 33, включващи рецепти за различни видове хляб, бриош, тесто, кейк, конфитюри и сладка. Базовите рецепти могат да бъдат променяни, което прави разнообразието на печива огромно. Към програмата за тесто в началото бях малко скептично настроена, тъй като си казвах е, защо ми е да цапам този уред като мога и сама:). Точно след първото тесто което приготвих мнението ми се промени на 360 градуса. Тестото, което приготвя тази пекарна е чудесно, меко, пухкаво, вкусно и подходящо за всички печива, нямам представа колко време и усилия би ми отнело, за да приготвя такова тесто с ръчно месене. Кошницата, в която се приготвя се измива много бързо, тъй като нищо не полепва по нея, което ми спестява и трудното миене на тави и съдове при класическото месене.
Работата с уреда е изключително лесна и опростена. Отложеният старт е един чудесен бонус към цялото това удоволствие и всеки уикенд бихме могли да се наслаждаваме на топли печива, приготвени докато сме в леглото.

*Уредът в публикацията ми е предоставен от "Панасоник"- България, но мнението ми е изцяло лично и обосновано на теста, който направих.
Ако имате въпроси, на които не намирате отговор в публикацията, или имате вкусни рецепти, направени в домашна хлебопекарна на "Панасоник", ще се радвам да ги споделите в коментар.

2 коментара:

  1. Кате,
    толкова много уреди има в днешно време, които човек може да закупи.Но съществува голямо объркване без никаква предварителна информация за съответния уред.Лично аз наистина съм изпитвала объркване преди да закупя някаква машина за кухнята.Хубаво е,че тестваш и изпитваш с различни рецепти уредите.Нямам уреди от тази марка, но хлебопекарната е с много красив дизайн.А и както виждам много добри изделия се получават.Панасоник и Тефал за мен са най - добрите в тази област.Аз бих желала да представиш и съдовете Цептер.
    Поздрави, неуморно твориш в кухнята , за което те поздравявам !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, така е, Ели. Аз лично се доверявам на препоръки, но от сигурни източници. Рекламните трикове не ми допадат и в някои представяния на уреди това си личи. Постарах се да направя преценка на уреда на база функционалност, лесна работа и дизайн. Мнението ми е изцяло положително, очарована съм от пекарната. Аз също харесвам тези марки и за това се съгласих на теста, защото знам, че не биха се изложили. А както знаеш в блога ми не представям кофти продукти и уреди, това е все едно да излъжа себе си, близките си и всички хора, които го следят.
      Поздрави и ти благодаря за милите думи!

      Изтриване